Loading...
Şırnak’ta Evde Bakım Hizmetleri Eğitimi 11 Temmuz 2012 | 12:30

                Projenin amacı İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün mesleki personelleri, diğer kurum ve kuruluşların ilgili personellerinin verdiği Evde Bakım Hizmetinin daha sağlıklı ve kaliteli bir şekilde sürdürülmesi için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmaktır.

                Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç, çocuk, sakat ve yaşlıların tespiti, bunların korunması, bakımı ve iyileştirilmelerini sağlamakla görevli olup sistemli ve programlı hizmetler bütünü olan sosyal hizmetleri yürütmektedir. Bu kapsamda Şırnak Sosyal Hizmetler Müdürlüğü 3111 kişiye Evde Bakım Ücreti vermektedir. Ancak Şırnak SHÇEK İl Müdürlüğünün evde bakım ücretinden yararlanan özürlü ailelerine maaş vererek onlara tam anlamıyla destek olamadığı açıktır. Çünkü özürlü bireyler zaten kendi kişisel bakımlarını yapamamakta, özrünün getirdiği bir eksiklik ve sürekli birilerine bağımlı olma duygusu onları oldukça üzmekte hatta insanlara ve hayata karşı olumsuz düşünceler oluşturmalarına neden olmaktadır. Aynı durum özürlü aileleri için de oldukça zor olmaktadır. Çünkü özürlü sahibi ailelerin büyük çoğunluğunun çocuk sayısı fazla olup sosyal, ekonomik sıkıntıları olduğu görülmektedir. Aileler her çocukla ve özellikle de ailede yaşayan özürlü birey ile yeterince ilgilenememektedir. Maddi sıkıntılardan dolayı bireylerin ihtiyaçları karşılanmamakta ve aile içi iletişim sorunlarının yaşanmasına, birbirlerine hatalı tutum geliştirmelerine neden olmaktadır. Bütün bu olumsuzlukların yanında özürlü birey sayısının çok olması ve çalışan mesleki personelin sınırlı sayıda olması bu hizmetin gerçekleştirilmesinde sıkıntı yaşatmaktadır. Dolayısıyla bu hizmeti gerçekleştirirken daha kolay, sağlıklı ve daha çok sayıda kişiye ulaşılması için yeterli bilgi, beceri ve pratiğe ihtiyaç duyulmaktadır. Şırnak Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün 7 mesleki personeli ile 3111 kişiye Evde Bakım Ücreti verilmiş 136 Ayni yardım ve 79 kişiye hizmet vermiştir. Sunulan hizmetlerin yanında bu hizmetlerin devamlılığının sağlanması ve gerektiği şekilde verilip verilmediğinin de takip edilmesi gerekmektedir. Bu noktada mesleki personeller yetersiz kalmakta dolayısıyla daha profesyonelce çalışıp daha kaliteli hizmet gerçekleştirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

                Bu programda başlıca etkili iletişim, zihinsel özürlü, bedensel özürlü, küçük yaştaki özürlü, yaşlı özürlü, görme özürlü, özürlü yakınları ile saldırgan ve uyumsuz davranışlılara yaklaşım konularında eğitim verilmiştir.

                Bu proje amaçları çerçevesinde, projeden doğrudan ve olumlu olarak etkilenecek olan kişiler İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün mesleki personelleri, İl Sağlık Müdürlüğünün Evde Bakım Hizmeti veren birim personelleri ile Rehabilitasyon ve Bakım Merkezlerinde görev yapmakta olan personellerdir.

                Eğitim sonucunda evde bakım hizmeti veren personeller, ilgili birimler, kurumlar daha sağlıklı, kaliteli ve profesyonel bir şekilde çalışmalarını gerçekleştireceklerdir. Mesleki personeller kolay iletişim sağlayan ve insanlarını ihtiyaçlarına daha kolay cevap veren bilgi, donanım ve beceriye sahip olmuş olacaklardır. Özürlü ailelerine özürlü hakları, öz bakımlarının nasıl yapılması gerektiği, özürlü bireylerin yaşadıkları bazı sorunları aşmada yardımcı olabilmek, onların hayata tutunmalarında maddi-manevi güç sağlayabilmek, özgüvenlerini geliştirici, üretici olmalarını sağlamak, toplumla kaynaştırılmaları ve bilinçlenmeleri sağlanacaktır. Evde Bakım Hizmeti alan bireyler yalnız olmadıklarını ve kaderlerine terk edilmediğini anlamış olup hayatta daha çok tutunacaklarıdır. Özürlü bireylerin ve ailelerinin sorunları yerinde tespit etme olanağı bularak daha gerçekçi ve uygulanabilir politikalar üretilmesine katkıda bulunulacaktır. Özürlü bireylerin evde bakımının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için özürlü aileleri bilgilendirilecek, rehberlik edilecektir. Söz konusu ailelerin yaşam standardını yükseltilmesi için diğer kurumlar ile işbirliği yapılacaktır.

                Böylece özürlü bireyler ve aileleri için aile içi iletişim, sağlıklı aile, yaşama kalitesi ve sağlıklı yaşam kalitesi ilişkisi, hatalı anne-baba tutumu (özürlü bireylere nasıl bakılır, nasıl yetiştirilir vb.) konusunda da özürlü bireyler ve özürlü bireylerin aileleri bilinçlendirilmiş olacaklardır.