Loading...
Şırnak’ta Seracılık Çalıştayı 21 Mart 2014 | 17:43
Ajansımızın Şırnak Yatırım Destek Ofisi tarafından Şırnak Şehr-i Nuh Otel’de “Seracılık Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Çalıştayda Ajans’ın Şırnak YDO Koordinatörü Faik Buğday, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek, Mersin’de faaliyet gösteren Doğuş Sera’nın sahibi Oktay Gümüş, Nusaybin’de seracılık alanında faaliyet gösteren Fatma Gökçe ve Şırnak İl Tarım Müdürlüğü’nden Şükran Aldanmaz birer sunum yaptı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ajans Genel Sekreteri Tabip Gülbay, Kalkınma Ajansları’nın sadece hibe dağıtan kurumlar olmadığını, bölge planları hazırlayan, danışmanlık hizmeti sağlayan, şimdi olduğu gibi kalkınmaya katkı sağlayacak çalıştaylar düzenleyen ve koordinasyon faaliyeti de yapan kurumlar olduğunu belirterek çalıştayı düzenleyen Şırnak Yatırım Destek Ofisine teşekkür etti.

Selamlama konuşması yapan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Şırnak’ın sanayi anlamında çok geri olduğunu, var olan sanayi firmalarının da elektrik sıkıntısından muzdarip olduğunu söyledi. Geliş, bu sebeplerden dolayı tarımın Şırnak için önemli bir kalkınma ekseni olduğunu, tarımsal anlamda kalkınan bir Şırnak’ın batı illerine mevsimlik işçi göçünün önüne geçeceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, ilk sunumu toplantının moderatörlüğünü yapan Şırnak YDO Koordinatörü Faik Buğday yaptı. Buğday, sunumunda “Tarım Master Planlarındaki projeksiyonlarda Güneydoğu Tarıma Dayalı İhracat Bölgesi olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda Şanlıurfa’daki havaalanı diğer illerden farklı olarak, GAP Bölgesi’nde üretilecek tarımsal ürünlerin yurtdışına pazarlanabilmesi için büyük bir havalimanı olarak yapılmıştır. Seracılık tarım ve tarıma dayalı sanayinin en önemli bileşenlerinden bir tanesidir. Bu kapsamda ilimizde özellikle Silopi, Cizre ve İdil ilçeleri, kasrik boğazı ve Dicle nehri havzası seracılık için çok uygun. Önümüzdeki yıllarda seracılığın Şırnak’ın kalkınmasında lokomotif sektörlerden biri olacağını öngörüyoruz” dedi.

Türkiye’den ve yurtdışındaki modern seralardan örnekler veren Buğday, iyi ve modern bir serada, dönümden 40 ton domates alınabildiğini bunun kilosunun 1 liraya satılması durumunda dönümden 40 bin TL ciro sağlanabileceğini, 10 dönümlük bir serada bu rakamın 400 bin TL olacağını vurguladı. Buğday uzun yıllar iklim verilerini incelediklerini ve Şırnak’ta Merkezde sıcaklığın -14,9 dereceye düştüğünü ancak seracılık yapılabilecek yerlerde sıcaklığın en fazla -8’e düştüğünü belirterek, ilimizin çok zengin olan Jeotermal enerji potansiyelinin Seracılıkta değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek “Seracılık ve Seracılığın Türkiye’deki Gelişimi” başlıklı sunumunda; bir yerde seracılığın yapılabilmesi için o yerin ikliminin ve toprak yapısının çok önemli olduğunu söyledi. Sıcaklığın eksi derecelere fazla inmemesi gerektiğini, sera içerisindeki sıcaklığın 17 - 27 derece arasında olması gerektiğini, toprak sıcaklığının da ortalama 15 derece olması gerektiğini ifade etti. Pakyürek, bu etkenler göz önüne alındığında Cizre, Silopi ve İdil hattının seracılık için uygun olduğunu; ayrıca, Güçlükonak ve Beytüşşebap gibi jeotermal kaynaklara sahip ilçelerde de bu kaynaklar kullanılarak seracılık yapmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Mersin Doğuş Sera’dan Oktay Gümüş, sera tesislerinin kurulumu ve maliyetleri konusunda sunum yaptı. Gümüş, seraların yüksekliğinin 4,5 m ve üstünde, uzunluklarının ise 100-105 m üstü olmasının hem bitkinin strese girmemesi açısından hem de maliyetleri düşürmesinden dolayı önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, cam seraların maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı tercih edilmediğini, kendisinin de plastik seradan yana olduğunu söyledi. Güneş panellerinin bir serayı ısıtmada yeterli olamayacağını belirten Gümüş, sulu kazanların da mutlaka kurulması ve seraların mutlaka sigortalanması gerektiğini belirtti.

Nusaybin’de seracılık alanında faaliyet gösteren ve cam serası olan Fatma Gökçe tarafından yapılan sunumda; Domates, patlıcan, salatalık ve marul ektiğini, ürünlerini de Nusaybin, Diyarbakır ve Batman’da sattığını söyleyen Gökçe, seracılığı bir kadın olarak tek başına yaptığını ve başardığını, bu karlı sektörü herkese tavsiye ettiğini belirtti.

Şırnak İl Tarım Müdürlüğü’nden Şükran Aldanmaz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hibe programları ile ilgili yaptığı sunumda Bakanlığın çiftçilere 800 Bin TL’ye kadar hibe sağladığını dile getirdi. Aldanmaz, Şırnak’ta da bu hibe programından yararlanan firmaların olduğunu belirtti.

Çalıştayda söz alan Mardin Seracılar Birliği Başkanı Orhan Çeçen, pazar sorunu, fide, gübre, mühendislik gibi sorunların çözülmesi için birlik kurduklarını belirtti. Isıtma sisteminin seralar için çok önemli bir sorun olduğunu ifade eden Çeçen, yatırımcıların jeotermal kaynaklara yönelmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yapılan sunumların ardından soru cevap bölümünde ağırlıklı olarak cam ve plastik seraların avantajları ile dezavantajları; seracılık sigortalarının don, sel gibi doğal afetlerden doğan zararları kapsayıp kapsamadığı ile ilgili sorulara cevaplandıktan sonra çalıştay sona erdi.

Çalıştayın ardından Nusaybin’deki cam seralar ziyaret edilerek sera sahipleri ile tecrübe paylaşımında bulunuldu.