Loading...
Haber Galerisi
Şırnak’ta TÜBİTAK Projesi Sonuç Paylaşım Paneli 13 Mayıs 2024 | 16:10

Türkiye’nin Kalkınma Planlamasında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre 26 ekonomik Kalkınma Bölgesinin Karşılaştırmalı Üstünlüğe Sahip Olduğu Ürün Gruplarının Belirlenmesi Paneli TÜBİTAK desteğiyle Şırnak Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Panele ev sahibi olarak Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın yanı sıra Ankara OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Şırnak Belediye Başkan Vekili Av. Cihat Taşkın, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Ajan Genel Sekreterimiz Aykut Aniç, Cizre TSO Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, İpekyolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Ayhan Coşkuner, Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan, Ajansımızın Şırnak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berk Oğuz ile çok sayıda iş insanı, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hüseyni tarafından yürütülen ve TÜBİTAK’ın Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Programı kapsamında desteklenen “Türkiye’nin İBBS Düzey 2’ye Göre 26 Ekonomik Bölgesinin Karşılaştırmalı Üstünlüğe Sahip Olduğu Ürün Gruplarının Belirlenmesi ile Bu Ürün Gruplarının Sofistike Değerlerinin Tespit Edilmesi ve Bu Ürün Gruplarında Bölgelerin İhracat Potansiyeli Olan Ülkelerle Eşleştirilmesi” adlı projenin sonuç paylaşım ve istişare paneli düzenlendi.

Panel kapsamında yapılan sunumlarda başta Ajansımızın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinin imalat sanayi ürünlerinde sofistike değerlerinin tespit edilmesi ve bu ürün gruplarında bölgelerin ihracat potansiyeli olan ülkelerle eşleştirilmesi çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Ardından panele katılan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Doğu Asya ülkelerinin yüksek teknolojili üretime geçiş politikaları hakkında sunum yaptı.

Ajans Genel Sekreterimiz Aykut Aniç’te yaptığı konuşmada projenin istihdam, üretim ve ihracat boyutlarını ele alarak bölgesel kalkınmaya katkısı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Panelde yapılan konuşmaların ardından, toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.