Sosyal Haritalama Projesinin içeriğinin aktarılması, yöntem ve sürecinin belirlenmesi için 4 ilde Sosyal Haritalama Bilgilendirme Çalıştayları gerçekleştirildi. 2 Mart 2011 tarihinde Şırnak’ta, 24 Mart 2011 tarihinde Siirt’te, 28 Mart 2011 Batman’da ve 31 Mart 2011 tarihinde Mardin’de düzenlenen Çalıştaylara, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt’ten Sivil Toplum Kuruluşları ile Kamu Kurum ve Kuruluş temsilcileri katıldı. Projeye yoğun ilgi gösteren katılımcılar, çalıştay sırasında konuya aktif katılım sağlayarak, projeye duydukları heyecanı ve desteği ifade ettiler.
Dicle Bölgesi Sosyal Haritalama Uygulaması ile sosyal risk analizi, yaşam kalitesi göstergeleri ve vatandaş memnuniyeti ortaya konularak bölgenin analizi amaçlanmaktadır. Bu analizle istihdam, eğitim, sağlık, konut gibi sosyal sermayeyi biçimlendiren alanlarda mevcut durumun ortaya konması sağlanarak, mekansal haritaların oluşturulması ve belirlenen önceliklerle politika tercihlerinin netleştirilmesi hedeflenmektedir. Bundan sonraki süreçte de bu politikalar değerlendirilecek, müdahale araçlarının ve çıktıların gözden geçirilmesinde malumat sağlanacaktır.
Bölgenin sosyal alanda gelişme endeksleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye ortalamasının altında yer alması bölgede sosyal gelişmişlik sorunun varlığına işaret etmektedir. Ajansımız tarafından sosyal haritalama çalışması ile birlikte bölgedeki mevcut durum bütünü ile ele alınacak ve bölge için politikalar belirlenirken mevcut durumun göz önünde bulundurulmasına olanak sağlanacaktır.
Bu amaçla da Ajansımız uzmanlarınca Şırnak kent merkezinde 150 haneyle gerçekleştirilen ve 1.179 bireye ait verilerin alındığı pilot çalışma, Şırnak, Mardin, Siirt ve Batman il merkezleri ile Cizre, Silopi, Kızıltepe, Nusaybin gibi bazı önemli ilçe merkezlerinde yapılması öngörülen daha kapsamlı çalışmalar için bir ön hazırlık niteliğindedir.