Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan TRC3 Bölgesi"nin sosyo- ekonomik kalkınması için Mayıs 2010 tarihinde çalışmalarına başlanılan Bölge Planı; Bölge ile ilgili mevcut durumu ortaya koyan "Mevcut Durum Analizi" ile veri ve çalışmalardan ortaya çıkan sonuçlar ışığında belirlenen stratejik öncelik ve gelişme eksenlerini de kapsayan "Plan" kısmından oluşmaktadır.
Bölge Planı çalışmaları; gerek uluslararası, gerekse ulusal ve yerel kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, yatırımcı ve girişimciler gibi birçok kesimden paydaş ile işbirliği, iletişim ve koordinasyonu içeren katılımcı bir süreç içerisinde gerçekleştirilmiştir. Uygulanan yöntemler ise genel olarak;
- daha önce hazırlanmış ulusal ve bölgesel kalkınma planlarının incelenmesi,
- resmi verilerin derlenmesi,
- saha gözlemleri ile bu verilerin karşılaştırılması,
- paydaşlarla bire bir görüşmeler yapılması,
- anket yoluyla veri elde edilmesi,
- sosyal ve mekânsal analizler yoluyla değerlendirmeler yapılması,
- ulaşılan sonuçlar ile Ajans"ın misyonu ve Bölge vizyonu çerçevesinde amaç ve önceliklerin belirlenmesini
içermektedir.
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanacak Ulusal Kalkınma Planlarına Bölge ile ilgili bilgi sağlaması açısından da büyük önem arz eden Bölge Planı; 5449 Sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunda belirtilen amaçlara ulaşılmasında Ajans faaliyetlerinin temel çerçevesidir. Bu bağlamda TRC3 Bölge Planı; Ajans"ın tüm faaliyetlerinde, özellikle de Mali Destek Programları kapsamında desteklenecek sektörlerin belirlenmesinde temel alınmaktadır.
Mevcut Durum Analizi ve Bölge Planı olarak iki dokuman halinde tasarımları süren raporları, Ağustos ayının ortası itibariyle Ajans merkezi ile Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak"ta bulunan Yatırım Destek Ofisleri"nden temin edebilirsiniz. Ayrıca İngilizce, Arapça ve Kürtçe olarak 3 dilde yayınlanacak olan katalog ve broşürler de bu tarihlerde kullanıcıların istifadesine sunulacaktır.
2011-2013 yıllarını kapsayan plan dönemi süresince, tüm paydaşların görüş ve önerilerini bildirebileceği Bölge Planı Blog sitesine http://demo.dika.org.tr/planlama/ adresinden ulaşabilirsiniz. Plan döneminde, plan ile ilgili yapılan tüm çalışmalar bu sitesi üzerinden paylaşılacaktır.
TRC3 Bölge Planına ulaşmak için lütfen tıklayınız.