Loading...
TÜSİAD dan Dicle Bölgesi’ne Çıkarma 26 Haziran 2013 | 14:30

TÜSİAD ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliği ile organize edilen toplantı "Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması" başlığıyla yapıldı. TÜSİAD tarihinde bir ilk olan zirveye TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Mustafa Koç, Güler Sabancı, Ümit Boyner,  Hamdi Akın, Nihat Özdemir gibi 100’ye yakın iş insanının yanı sıra Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Cizre Kaymakamı Şenol Koca, Ajansımız Şırnak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Faik Buğday ile bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.Patronların tamamı "Çözüme yatırım için buradayız" mesajı verdi. "Ne istiyorsanız, gelin bize anlatın ortak olalım" diye seslenen işadamları, "Fikir sizden, yatırım bizden" diye konuştu. Türk iş dünyasının en büyük patronlarının bölgeye önemli yatırım kararları alması bekleniyor.   

 “Bölge Büyüyecek”

Toplantıda TÜSİAD"ın, çözüm sürecinin bölge ekonomisine katkılarının ele alındığı bir çalışma paylaşıldı. Buna göre çözüm süreciyle beraber bölgedeki 14 ile hizmetler talebi olursa önümüzdeki 10 yılda bölge yıllık yüzde 11.5, Türkiye yüzde 6.2 büyüyecek. Buna yatırım talebi de eklenirse bölge yüzde 15.1, Türkiye yüzde 6.8 büyüyecek. Yani çözüm süreci büyümeye 0. 7 ile 1.5 puan arasında katkı sağlayacak. TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan da, 11 ayda bölgede 7.1 milyar TL büyüklüğünde 2 bin 300 istihdam yaratacak 500 teşvik başvurusu olduğunu söyledi. 

"Kalkınma Ajanslarının Bölgeye Yatırımcı Çekmeleri Lazım"

Bölgede gelir seviyesinin yükselmesi ve bölgenin daha fazla yatırım çekebilmesi için yapılacak yatırımların risk sigortasının da teşvik kapsamına alınmasıyla risk primlerinin batıda uygulanan oranlara çekilmesi gerektiğini dile getiren TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, "Bu uygulama, terör nedeniyle oluşan risk farkı tamamen ortadan kalkıncaya kadar devam etmelidir. Bölgedeki kalkınma ajanslarının proaktif çalışması ve buraya gelmesi muhtemel yatırımcılara rehberlik yapması, bölgenin karşılaştırmalı rekabet gücünün bulunduğu alanlara ilişkin yapılacak çalışmaların yatırımcıya anlatılması, aynen kendi şirketlerimizdeki pazarlama departmanları gibi yatırımcı ile ilişkiye geçerek onları bölgeye çekmeye çalışması gerektiğini düşünüyorum. Kalkınma ajanslarının bu çabasının bölgenin gelişmesine büyük katkısı olacaktır." diye konuştu.  
 
Barışın ve huzurun yokluğunda, refah ve asgari iyi yaşam koşullarının sağlanmasının da mümkün olmadığını vurgulayan TÜSİAD Başkanı Yılmaz, şöyle konuştu: "Bugün çok daha farklı bir noktada olduğumuzu memnuniyetle görüyoruz. Bölgenin ekonomik hayatında olumlu gelişmeler var. Şırnak bir sınır kenti olarak; ticaretten, yatırımdan, hizmetlerden pay almak, zenginleşmek istiyor. Dicle Kalkınma Ajansı’nın verilerine göre, her ay sınırdan geçen araç sayısı 100 ila 110 bin arasında. 2010 Ocak ayına göre 2011 Ocak ayında ticaret yüzde 50’den fazla artmış. Organize sanayi bölgelerinin kurulması, yeni açılan şirket sayısındaki artışlar ve nihayet Cizre ve Şırnak’ı dünyaya bağlayacak yeni havaalanının açılmasıyla bu ekonomik gelişmenin güçlenerek devam edeceğini öngörebiliriz. Genel Sekreterimiz Zafer Yavan bölgenin en az gelişmiş 14 ilini kapsayan kalkınma perspektifini çözüm sürecinin başarıya ulaşmasına paralel olarak nasıl gelişeceğini çeşitli senaryolar çerçevesinde bize sunacak." Yılmaz, çözüm yolunda ilerledikçe altyapı ihtiyaçlarının giderildiği ölçüde, piyasa ekonomisinin görevini yapacağını, kalkınmanın hızlanacağını ve refah artacağını belirterek konuşmasını sonlandırdı.

 

Zirvenin gerçekleşmesinde büyük rol oynayan Ajansımız Şırnak Yatırım Destek Ofisi faaliyetleri şu şekildedir;

 
-Zirve ile ilgili bütün Ofis tarafından takip edilerek, Valilik veCizre TSO ile eşgüdüm sağlanmıştır.
-TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Politikaları ve İş Dünyası ile İlişkilerKomisyonu Başkanı ve aynı zamanda Cizreli olan Tarkan Kadooğlu ile sürekligörüşülmüş ve talepleri karşılanmıştır.
-Heyet Karşılanarak ziyaret boyunca kendilerine mihmandarlıkyapılmıştır.
-Heyete özel olarak Ofis tarafından Şırnak’ı tanıtan veŞırnak"ta  Yatırım Yapmanın Avantajları ve Öncelikli Sektörlerinolduğu  “ŞIRNAK YATIRIMCI REHBERİ” kitapçığı hazırlanmış ve katılımcılarailetilmiştir.
  1.  
 

Aşağıdaki Ajansımız tarafında hazırlanan dokümanların yer aldığı 60 adet DİKA dokuman seti hazırlanarak katılımcılara teslim edilmiştir.

 

 

1.       Şırnak Yatırımcı Rehberi
2.       Şırnak Yatırım Destek Ofisi ( Türkçe )
3.       Rakamlarla Şırnak
4.       DİKA Turizm Haritası
5.       Şırnak Yatırım Ortamı  ( Türkçe )
6.       TRC3 Sosyo - Ekonomik Göstergeler ( Türkçe )
7.       Şırnak"ta Yatırım Avantajları (Yeni Teşvik Sistemiİle) Küçük Broşür
8.       Bölge Planı Özet Katalog Türkçe
9.       Şırnak YDO Tanıtım Filmi
10.     Başarılı Projeler Filmi

 

TÜSİAD üyeleri  Ofisimiz Koordinatörü Sayın Faik BUĞDAY"a,  kendilerinin profesyonelce hazırlanmış bir ekip ve etkinlik ile karşılaşmalarından dolayı duydukları memnuniyeti iletmişleridir.  Yemeksonrasında TÜSİAD Başkanı TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz veTÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Mustafa Koç , Ümit Boynerve  diğer bazı üyeler ile kısa sohbetedilmiş ve bölge ile ilgili herhangi bir bilgi talebi oldukları durumda Ofisimize başvurabilecekleri iletilmiştir.