Loading...
TÜSİAD Doğu ve Güneydoğu Yatırımcı Danışma Konseyi İkinci Toplantısı Batman da Gerçekleştirildi 28 Kasım 2013 | 00:00

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED)  işbirliği ile çözüm sürecinin iktisadi ayağının güçlendirilmesi ve sahiplenilmesi amacıyla, Doğu ve Güneydoğu Yatırımcı Danışma Konseyi’nin ilkini haziran ayında Cizre’de gerçekleştirdiği toplantıların ikincisi Batman’da gerçekleştirildi.

Batman İl Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmalarını ev sahibi olan Ajans Yönetim Kurulu Üyelerimiz Batman Valisi Yılmaz Arslan ile Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir’in yanısıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ve DİCLESİFED Başkanı Nasır Duyan gerçekleştirdi. Toplantıya Belçika ve Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçileri, iş dünyasının tanınmış simalarından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, TÜSİAD eski Başkanı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan gibi Türkiye’nin önde gelen çok sayıda işadamı, Bölgenin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Tabip Gülbay katıldı.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz yaptığı konuşmada, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi yatırımlarının sürat kazanabileceğini belirterek, "Bölge ülkelerinde gözlemlediğimiz nispi istikrarın sürdürülebilmesi durumunda Türkiye hem güvenli bir enerji koridoru görevi üstlenecek hem de bölgenin sanayi ve hizmetler sektöründe bir cazibe merkezi olarak öne çıkabilecektir" dedi. Bölgenin kalkınmasıysa ancak bölgedeki huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla mümkün olur. Bu güzel organizasyonun gerçekleşmesine çok değerli katkılarından ötürü, DİCLESİFED’e, Batman Ticaret ve Sanayi Odası'na, Batman Valiliği’ne ve Dicle Kalkınma Ajansı’na TÜSİAD ve şahsım adına teşekkür ederim” dedi.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça Bölgeye yapılacak yatırımlar ile ilgili şunları söyledi: “Nasıl ki Türkiye'den yatırımcılar yabancı yatırımcılarla Türkiye'de ve bölge ülkelerinde ortak yatırımlar yaparak rekabet avantajlarını birleştirebiliyorlarsa, aynı şekilde Türkiye'nin doğusundaki ve batısındaki iş insanlarının da rekabet avantajlarını birleştirmelerinin bölgedeki iktisadi hayata çok büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla Bölgeler Arası Ortak Girişim Projesi'ni (BORGİP) başlattık. Bu proje ile birlikte bölgede odaklanacağımız sektörlerde, bölge içi ve bölge dışı iş insanları arasında işbirliği olanaklarının geliştirilebileceği bir zemin oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Ajans Yönetim Kurulu Üyemiz Batman Valisi Yılmaz Arslan yaptığı konuşmada Bölgemizin, çeyrek asrı aşkın süredir bir travma dönemi yaşadığını, çok acılar çektiğini, maddi ve manevi çok kayıplar verdiğini vurguladı. Son bir yıldır çözüm süreci ve bunun sonucunda oluşan huzur ve güven ortamının bölge insanı için çok değerli ve anlamlı olduğunu ifade ederek, bunun değerinin iyi bilinmesi gerektiğini belirtti. Arslan, “Bizim için sizlerin burada olması normalleşme demektir. Uzun yıllara dayanan yanlış anlaşılmaların, yanlış yargıların değişmesi demektir. Sizin gibi önemli kişilerin ve önemli gazetecilerin burada bulunması, buranın havasını soluması bir zihniyet dönüşümünün başlangıcı demektir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Tabip Gülbay katılımcılara TRC3 Bölgesi’nin (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) Yatırım Ortamı ile ilgili kapsamlı bir sunum yaparak Bölge hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

Yapılan sunumun ardından moderatörlüğünü TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cizre Menşeli Kadooğlu Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu’nun yaptığı iş dünyasının gözünden yatırım ortamının değerlendirildiği geniş katılımlı bir panel gerçekleştirildi.

Böylece zirvede bölgenin ekonomik kalkınması için atılabilecek adımlar, bölgeye potansiyel yatırım olanakları ve bölgede yatırımın önündeki engeller iş dünyası temsilcileriyle birlikte değerlendirildi.