Mardin Artuklu Üniversitesi koordinasyonunda Dicle Kalkınma Ajansı ortaklığı; Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Artuklu Belediyesi ile Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresinin katkılarıyla organize edilen Uluslarası Enerji Çalıştayı başladı.
Online olarak gerçekleştirelen ve 3 gün (1 - 3 Mart) sürecek çalıştaya ulusal ve uluslararası çok sayıda enerji uzmanı sunumlarıyla katkı sunacak.
Açılış oturumunda konuşan T.C Sanayi Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri bakanlık tarafından hazırlanan kaynak verimliliği stratejisini sundu. 2020 yılından başlayarak bakanlığın kalkınma ajansları için “Üretirken ve Tüketirken Verimlilik” sloganıyla Kaynak verimliliğini imalat sektöründe çerçeve kavram olarak belirlediğini aktaran Yeniçeri, TÜBİTAK ile yapılan çalışma ile 8 imalat sektöründe bu alanda uygulanacak projelere çerçeve olacak kaynak verimliliği rehberini vurgu yaptı.
Kaynak verimiliği stratejisinin önemi bir bölümünün enerji verimliliğine dayandığını aktaran Yeniçeri; bu çalıştayın Mardin'e ve tüm katılımcılara önemli bir vizyon sunacağını ifade etti.
Açılış konuşmasında söz alan Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı; düşük karbonlu yenilenebilir enerji üretimine yönelimin gelecek nesillerden emanat aldığımız doğanın korunması için bir zaruret olduğunun altını çizdi. Ülkemizde de yenilenebilir enerjiye artan yönelimin altını çizen Alanlı; çevreye duyarlı bir enerji üretimi için hidroelektrik yanısıra rüzgar ve güneş enerji üretiminin önemine değendi.
Genel Sekreter Alanlı; enerji politikalarında önemli bir bileşenin de enerji verimliliği olduğunu; bu çerçevede bu çalıştaya ortak olurken çalıştayın 2. gününde kaynak verimliliği uygulamaları paneli ile bu konunun irdeleneceğini belirterek katılımıcıları paneli takip etmeye davet etti.