Baykan Kaymakamlığı tarafından, Ajansımız ve GAP İdaresinin Şarkiyat Araştırmaları Derneğinin katkılarıyla düzenlenen Veysel Karani’yi Anma Etkinlikleri kapsamında ilk kez uluslararası bir sempozyum gerçekleştirildi.Değişik ülkelerinden gelen bilim adamları Veysel Karani anlatan tebliğler sundu.
Sempozyumun Açılış konuşmasını yapan Siirt Valisi Musa ÇOLAK, Veysel Karânî Hazretleri, İsmail Fakirullah Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretleri ve Sultan Memduh Hazretleri gibi değerlerin Siirt’in tabii güzelliğine manevî güzellikler kattıklarını söyledi. Sayın Vali ÇOLAK: “Siirt Valiliği olarak zengin kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarabilmek için çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalardan biri de her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz Veysel Karani Etkinlikleri’dir. İlk defa uluslararası düzeyde düzenlediğimiz Veysel Karani Sempozyumuna yurtiçi ve yurtdışından birbirinden çok değerli akademisyenler katılıyor. Veysel Karani’nin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarıp, gelecek nesillere aktaracak olan bu sempozyumun çok faydalı geçeceğine yürekten inanıyorum. Bu sempozyum ile Baykan ilçemiz başta olmak üzere, ilimiz ile ilgili yapılan ilmî çalışmalar, ilim dünyasına sunulacak; üniversitelerin dikkatleri buraya çekilmek suretiyle Siirt’in değerli tanınır olacaktır. Sempozyum sonunda sunulan tebliğler kitap haline getirilecek ve Veysel Karani ile ilgili bilimsel bir eser, kültür ve edebiyatımıza kazandırılacaktır.” dedi.
Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Abdullah ERİN yaptığı konuşmada bölgemiz ülkemiz ve dünyamız açısından önemli gördükleri bu etkinlikte görev almaktan büyük bir onur duyduklarını belirtti.
Sayın ERİN “Kalkınmasın sadece ekonomik açıdan kişi başına düşen milli gelirin arttırılması ile mümkün olmadığını, insanlığın sürekli bir arayış içerisinde olduğunu, aradığı bu şeyi bulamadığı zamanda tam bir refahın sağlanamadığını hepimiz görüyoruz. Küreselleşen ama tamamen maddiyat üzerinde şekillenen ve maddiyatın yön verdiği bir hayat tarzının insanlara mutluluk getirmediğini hepimiz biliyoruz. On sene öncesine göre kıyaslanamayacak bir zenginlik var dünyada.” dedi.
Baykan İlçe Kaymakamı Murat SÜZEN de Veysel Karani ile ilgili uluslararası düzeydeki ilk sempozyumu düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Yapılan oturuma Avusturya Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. İhsan Süreyya SIRMA başkanlık etti. Doç. Dr. Erkol “Bir beldede bu kadar geniş katılımlı ve çok dilli bir sempozyum ilk defa gerçekleştiriliyor. Düzenlediğimiz bu sempozyum Veysel Karani ile ilgili olarak dünyada düzenlenen ilk uluslar arası sempozyum olma özelliğini de taşıyor. Bir kısmı yurt dışından olmak üzere 30 tebliğ sunuldu. Özellikle İran’dan yoğun ilgi gösterildi. Veysel Karani’nin özellikle İran ve bölge üzerindeki etkileri ele alındı. Burada Türkçenin yanı sıra Kürtçe, Arapça ve Farsça tebliğler sunuldu.İlk defa bir beldede bu kadar dilli ve geniş katılımlı bir sempozyum gerçekleştirildi.Bu sempozyumun ekonomik anlamda da etkileri olacağını tahmin ediyoruz. Daha çok insana Veysel Karaniyi tanıtma imkanı bulundu.” dedi. Sayın SIRMA bu tür etkinliklerin bölgenin değerlerini ortaya çıkardığını belirtti.
‘Her Yıl 250 bin civarında turist geliyor’
Sayın SÜZEN “Her yıl 250 bin civarında yerli ve yabancı kişinin ziyaret ettiği Veysel Karani’yi anma etkinlikleri ve sempozyum sayesinde çeşitli yönleriyle anlatma imkanı bulduk. Bize destek veren Valimiz Musa Çolak Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Erin ve diğer yetkililer ile sempozyuma katılan bilim adamlarına teşekkür ediyorum.” dedi.
Sempozyum, katkılarından dolayı Vali Musa ÇOLAK, DİKA Genel Sekreteri Abdullah ERİN ve diğer yetkililere plaket verilmesinin ardından sona erdi.