Loading...
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ile Mücadele Projesi 09 Temmuz 2014 | 15:09
Ajansımız tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nın “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında uyuşturucu madde bağımlılığına yönelik olarak “Ülkesine Katma Değer Katan Bilinçli ve Sağlıklı Gençlik ile Güzel Bir Geleceğe” adlı proje başvurusu yapıldı.

Uyuşturucu madde sorunu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Batman’da da tehdit oluşturan problemlerden biri haline geldi. Uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele etmek amacıyla ilgili paydaşlar ile iki defa toplantı yapılarak fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantı neticesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastane Birliği Genel Sekreterliği, İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ile Çocuk Şubesi, İşkur, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Batman Belediyesi madde bağımlılığı ile mücadelede konusunda inisiyatif alma iradelerini belirtmişlerdir.

Projenin amacı madde bağımlısı dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu sağlayarak istihdam edilebilirliğini artırmaktır. İşgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve işe girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılmasıdır. İstihdam konusunda madde bağımlılarına yönelik yapılan her türlü ayrımcılığın azaltılmasıdır.

Buradaki hedef gruplar öncelikli olarak 150 civarında madde bağımlısı ile yakınları, yerinden olmuş yoksul kesimden 14 - 19 yaş grubunda yer alan 500’e yakın risk altındaki kişilerdir. Ayrıca hedef grup ile ilgilenen profesyonellere yönelik eğitimlerle 50 madde bağımlısı ile muhatap olacak kurum ve kuruluş yetkilileri oluşturulacaktır.

Bu proje neticesinde Batman’da madde bağımlıları için eğitim ve rehabilitasyon merkezi kurulacaktır. Eğitim ve konferanslar ile bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Madde bağımlılarının yakınları ile risk grubundakilerin farkındalığı artacak, ayrımcı yaklaşımlar azalacaktır. Madde bağımlıları ve yakınlarına yönelik rehabilitasyon programları ile mesleki eğitimlerin verilmesi, işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırarak istihdam edilebilirliklerini artıracaktır.