Loading...
“Yarını Kodlayanlar” Projesinde En Büyük Hackathon Ajans Desteğiyle Mardin’de Yapıldı 07 Aralık 2016 | 00:00
Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında düzenlenen hackathon’ların üçüncüsü Mardin’de yapıldı. Ajansımızın desteklediği hackathon’a yaşları 7 - 14 arasında değişen 170 çocuk katıldı. Hackathon’da, 10 kişilik takımlara ayrılan çocuklar mBot ve Scratch gibi uygulamaları kullanarak kendi kodladıkları robotları sergilediler.

Teknolojiyi hayatın hizmetine sunarak toplumsal gelişimin ve değişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında düzenlenen hackathon’ların üçüncüsü Ajansımızın desteğiyle Mardin’de yapıldı. Yaşları 7 - 14 arasında değişen 170 çocuğun katılımıyla Yay Grand Otel’de düzenlenen hackathon’da, 10 kişilik takımlara ayrılan çocuklar, 20 gönüllü eğiticinin denetiminde hem eğlendi hem öğrendi.

Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’in (Massachusetts Institute of Technology) çocuklara yönelik geliştirdiği “Scratch” programı ve popüler “kendin yap” robotu mBot başta olmak üzere çeşitli uygulamaları kullanarak kodladıkları robotları sergilediler. Bir gün boyunca süren hackathon’da, mBot futbol maçı, labirentten çıkış, mBot sumo güreşi, rakibin balonunu patlatma, mBot'larla dinozoru kurtarma ve mBot zar turnuvası gibi oyunlar oynandı.

Mardin’de GAP Gençlik ve Kültür Evi’nde gönüllü gençlerin verdiği kodlama eğitimine katılan çocukların katıldığı hackathon etkinliği Mardin Valiliği, Artuklu Kaymakamlığı, Dicle Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin destekleri ile gerçekleşti. Yapılan etkinliğe Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Gençlik Projeleri Koordinatörü Şeyhmus Yılmaz katıldı.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, Dicle Kalkınma Ajansı olarak sürdürülebilir kalkınmada gençlerin etkin rol oynaması gerektiğine inandıklarını ifade ederken ülkemizin kalkınmasında katma değerli ürünlerin üretilmesinin önemine vurgu yaptı. Yeni teknoloji, yazılım ve digital eser gibi katma değerli üretimin artırılması için çocukların ve gençlerin eğitiminin şart olduğunu belirtti. Altındağ, bu etkinliği Mardin ve bölge için önemli bulduklarını, her ilde 100 kişinin katılımının hedeflendiği hackathonlarda Mardin’den toplam 170 kişilik geniş katılım olmasının sevindirici olduğunu, burada asıl önemli olan noktanın tüketici olan gençlerin ve çocukların yeteneklerini kullanarak üretici pozisyonuna geçmelerine ön ayak olduğunu dile getirdi. Gençlerin ve çocukların tasarım yapma, yazılım ve proje üretme konularında becerilerini geliştiren bu örnek uygulama ile gelecekte Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında bu tür çalışmaların geliştirilebileceğini ifade eden Altındağ, bu yönüyle etkinliğin bir altlık oluşturduğunu dile getirdi.

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, bilişimle kalkınan bir Türkiye’nin ancak çocuklardan başlayarak gerçekleşebileceğini söyledi. “Bilişimle kalkınan bir ülkenin çocuklarının dijital kültürle yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kodlama bilen çocuklar, Türkiye’nin geleceğinin mimarları olacaklar. Bu doğrultuda Türkiye Vodafone Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle 3 ayda bin çocuğa kodlama eğitimi verdik. Projemizin son aşamasında ise daha önce kodlama eğitimi verdiğimiz 5 ilin her birinde yaklaşık 100 çocuğumuzun katılımıyla hackathon’lar düzenliyoruz. Hackathon’larda çocuklarımız takımlar halinde aynı ortamda aynı havayı soluyarak belli bir sürede inovatif fikirlerini kodlara dökmeye, kendilerine verilen konuyla ilgili olarak sınırlı bir zamanda yeni bir ürün ortaya çıkarmaya çalışıyor. Buradaki etkinliğin gerçekleşmesindeki en büyük paya sahip olan Dicle Kalkınma Ajansı’na Mardin Valiliği’ne, Artuklu Kaymakamlığı’na, Mardin GAP Gençlik ve Kültür Evi’ne ayrıca bize destek olan gönüllülerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği işbirliğiyle İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere 5 ilde hayata geçirdiği ve 2 ayda yaklaşık bin çocuğa ulaştığı “Yarını Kodlayanlar” projesi, yerel eğitimlerin ardından yerel hackathon’lar ile devam ediyor. İzmir’den start alan hackathon’lar, Samsun ve Mardin’in ardından 10 Aralık’ta Kayseri ve 24 Aralık'ta İstanbul’da düzenlenecek. Toplam 500’e yakın çocuğa ulaşması hedeflenen hackathon’larda öne çıkan projelerin yurtdışındaki çeşitli programlara katılımı ve dünyaya tanıtılması da sağlanacak. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat’ın düzenlediği hackathon’lar, Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı çocuk hackathon’ları arasında yer alıyor.

Hackathon’un sonunda düzenlenen törende her çocuğa madalya ve sertifika verildikten sonra etkinlik programı sona erdi.