Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü arasında yapılan protokol çerçevesinde yürütülen “Yöresel Ürünlerin Değerlendirilmesi ve Katma Değerli Ürünler Haline Getirilmesi Projesi”nin değerlendirilmesi ve görüş alışverişinde bulunulması amacıyla Tarım İl Müdürlükleri’nin katılımıyla Ajans merkezinde 13 Nisan 2011 tarihinde toplantı yapıldı.
Projede, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak Tarım İl Müdürlükleri’nin değerli katkıları ile oluşturulan “Üzüm Çekirdeği ve Posasının Değerlendirilmesi”, “Meşe Palamudunun Yeni Ürünlere İşlenmesi” ile “Bıttım, Antepfıstığı ve Siirt Fıstığı Özelliklerinin Karşılaştırılması” başlıkları yer alıyor.
Projenin ara raporu konusunda, Mart ayında gerçekleşmiş olan Yönetim Kurulu Toplantısı’nda kurul üyeleri bilgilendirilmişti. TÜBİTAK, Yönetim Kurulu ile şimdiye kadar yapılan çalışmaları ve kabul alınırsa çalışılması düşünülen diğer başlıkları paylaşmış ve yeni ürün geliştirme çalışması altında denenen üzüm çekirdeği tozlu simit, kurabiye ve ekmekler ile örnek şişelerde üzüm çekirdeği yağı Yönetim Kurulu’na sunulmuştu.
Bu kapsamda Tarım İl Müdürlükleri ve Ajans uzmanları TÜBİTAK tarafından yönetim kuruluna sunulmuş olan ara raporu görüşerek, projenin devamında hangi ürünlerin çalışılmasının katma değer sağlama açısından bölge için daha yararlı olacağı hususunda görüş alışverişinde bulundu. Pervari Balı, Zivzik Narı, Feraşin Balı, Kudret Helvası ve Tayfi Üzümü toplantı sırasında öne çıkan ürünler oldu.