Zivzik Narının Katma Değerli Ürünlere İşlenmesi Çalışması Tamamlandı
Dicle Kalkınma Ajansının doğrudan faaliyet kapsamında desteklediği ve Harran Üniversitesinin yürüttüğü “Siirt Zivzik ve Şırnak Görümlü Narlarının Özelliklerinin ve Katma Değerli Ürünlere İşlenebilirliğinin Belirlenmesi” çalışması tamamlandı. Çalışma kapsamında yürütülen faaliyetler Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Bilgilendirme toplantısına Şirvan Nar Üreticileri Birliği üyesi çiftçilerin yanı sıra Siirt’teki kamu kurumlarının yöneticileri ile Siirt basını ilgi gösterdi. Toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Desteği ile Siirt’te kurulan Nar Suyu Fabrikasının temsilcileri de hazır bulundu.
Zivzik Narı Üretimi Her Geçen Gün Artıyor
Bilgilendirme kapsamında Zivzik narı ile ilgili genel teknik bilgiler verildi. İstatistiki verilere göre ülkemizdeki üretimle paralel olarak Siirt’teki nar üretimi de artış gösteriyor. TÜİK verilerine göre 2010 yılında 3.787 ton nar üretildiği ancak fiilen bu üretimin 8-10 bin ton civarında olduğu belirtildi.Siirt İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kurtuluş “ Şu anki üretim artışı bizi mutlu etse de henüz istenen noktada değiliz. Çünkü üretim miktarı pazarlamadaki gücünüzü belirliyor. Siirt İl Özel İdaresi olarak nar yetiştiriciliğine daha çok önem vereceğiz. Siirt Valimiz de tarımsal kırsal kalınma noktasında bu konuyu çok önemsiyor.” dedi.
Zivzik Narı Zengin Bir İçeriğe Sahip Ancak Yeterince Bilinmiyor
Bölgesel olarak daha çok sofralık tüketilen Zivzik narı dışarıda ne yazık ki yeterince bilinmiyor. Coğrafi işareti alınarak tescil edilmiş olsa da ürün ulusal ve uluslar arası piyasalarda tanıtıma çok ihtiyacı var. Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Nedim Kuzu “Üretim artışına odaklanırken diğer yandan bu tanıtım konusunu paralelinde götürmemiz gerekiyor. Son yıllarda ilimiz Turizm konusuna da yoğunlaşmaya başladı. Zivzik gibi bir marka da bu süreci elbette ki destekliyor.”
Zivzik narı meyvesinin ortalama % 36’sından meyve suyu elde edilebiliyor. Bu durum meyve suyunun hem tadı hem de maliyeti göz önüne alındığında ancak turistik ürün olarak değerlendirilebileceğini gösteriyor. Zivzik narını karakterize eden Harran Üniversitesi detaylı sonuçlara vardıklarını ve bu nar gerçekten tadı ile müsemma zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirlediklerini ifade ettiler.
Zivzik Narından Elde Edilen Yeni ürünler Tanıtıldı
Proje kapsamında nar tanelerinin kurutma çalışmaları yapılarak raf ömrünün uzatılabildiği, kuru madde oranının arttığı, besleyici değerinin yükseldiği ve renk-tat özelliklerinin tüketicilere daha cazip göründüğü belirlendi. Kurutulmuş nar taneleri; çerez üretiminde, salatalarda süsleme malzemesi olarak, soslarda, pastalarda, öğütülerek toz halde, ekmek-pasta hamurlarında, hazır çorbalarda ve yemeklerde kullanılabilmektedir. Poşet nar çayı üretimiyle kullanım çeşitliliğini artırılabilmektedir. Kurutma sırasında narın fenolik madde ve antosiyanin değerlerinin arttığı gözlemlenmiştir.
Farklı kurutma ürünleri ile elde edilen Zivzik narı pestilleri katılımcılar tarafından çok beğenildi. Sunumda buna yönelik prosesler de anlatıldı.
Nar suyu eldesine ilişkin olarak da Siirt Üniversitesi Rektörü Recep Ziyadanoğulları’ nın işlemlerle ilgili uyarıları oldu. Mümkün mertebe narın doğal tüketimine vurgu yapan Rektör meyve suyu üretiminde de proseslere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Siirt Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma desteğiyle Siirt’e kazandırılan tesis hakkında Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İlhan Özel “Firma insan sağlığına uygun meyve suyu üretecek şekilde dizayn edildi. Özellikle bu yatırım yapılırken bu konuya kurum olarak önem verdik.” dedi.
Şirvan Nar Üreticileri Birliği Başkanı Seyfettin Onğulu, Üniversitelerin markalaşma ve pazarda yer edinme yolundaki çalışmalarda desteğini önemsediklerini ve Siirt Üniversitemizi de bu noktada bir şans olarak gördüklerini belirtti. Bilgilendirme toplantısı karşılıklı soru cevaplar ve ikramla sona erdi